Harderbos behoort met Harderbroek en Kievitslanden tot de meest gevarieerde en volwassen natuurgebieden in Flevoland. Op loopafstand van elkaar vindt u hier bos naast ruige moerassen, bloemrijk grasland en vogelrijke plassen.

Ervaar de schoonheid van een frisgroen voorjaar. Volg op afstand een kiekendief die op prooi jaagt. Ontdek in de winter reeën aan de bosrand. Van de natuur genieten kan vier seizoenen lang!

In het Harderbos zijn in 1968 de eerste populierenbossen aangelegd. Van deze eentonige productiebossen maakt Natuurmonumenten sinds 1997 nieuwe oernatuur. Natuur die steeds mooier, afwisselender en groter wordt; en in een razendsnel tempo, vanwege de vruchtbare kleigrond. Van het saaie productiebos is weinig over, nu dood hout blijft liggen en ook andere bomen de ruimte krijgen en spontaan wortel schieten. U ontdekt het Harderbos als een groene oase met opvallend dikke bomen.

Dit half verwilderde landschap trekt steeds meer beschermde vogels, schuwe zoogdieren en kieskeurige amfibieën aan. In en rond het bos broeden meer dan zestig verschillende vogelsoorten, waaronder de prachtige ijsvogel. In bos en open veld jagen de havik en bruine kiekendief. Zoogdieren als vos, ree, bunzing, haas en hermelijn verschuilen zich aan de bosranden. Pas op voor Schotse Hooglanders die in het bos grazen, houd afstand, het zijn wilde dieren.

Door het Harderbos loopt de avonturenroute. Deze is ongeveer vier kilometer lang en is speciaal voor gezinnen met kinderen. De route is bewegwijzerd en loopt door het bos en langs de Hoge Dwarsvaart. Onderweg kom je over een wiebelbrug, over een vlonder door het riet en langs een uitkijktoren. Vanaf de toren kun je soms zelfs een bever zien. Kijk voor het startpunt en een overzichtskaartje op Avonturenroute

In het bos en de wijde omgeving kunt u alle kanten op. Maak een wandeling over het vlonderpad, bezoek onze vogelkijkhut of proef in juli van de rijpe kersen. Elk seizoen kunt u met een boswachter van Natuurmonumenten op excursie. U kunt deelnemen aan een midwinterwandeling, speuren naar diersporen of orchideeën ontdekken.

Tijdens de excursies ziet u met eigen ogen welke unieke werkzaamheden Natuurmonumenten met uw steun verricht. Zoals het aanleggen van poelen voor kikkers en salamanders. Dit aaneengesloten lint van natuurgebieden aan de rand van het Veluwemeer wordt steeds mooier.

In de omgeving: 2km

Meer In de omgeving

Aviodrome

Lelystad Airport de grootste luchthaven voor de General Aviation in Nederland. Voor lesvluchten, rondvluchten, vliegtuighuur en tal van activiteiten.
Aviodrome
Aviodrome

Golfbaan Harderwold

Een 18-holes golfbaan (met A-status), en recreatiebaan
Golfbaan Harderwold
Golfbaan Harderwold

Walibi

Zet je schrap voor de wildste attracties van Walibi Holland. Echte snelheidsduivels weten wel waarom Walibi Holland het vetste pretpark is van de wereld.
Walibi
Walibi

Dolfinarium

Het Dolfinarium is heel veel fun! Hier maak je kennis met Spetter & Friends. Ken jij ze al? Zij weten alles over de dieren in het Dolfinarium.
Dolfinarium
Dolfinarium

Harderwijk

Als u door de stad wandelt proeft u nog de rijke historie. De botters in de oude haven doen nog denken aan het visserijverleden op de Zuiderzee.
Harderwijk
Harderwijk

Elburg

Elburg heeft een rijke historie, veel groene en natuurrijke plekken en biedt veel bezienswaardigheden. De gezellige binnenstad is zeker de moeite waard te bezoeken.
Elburg
Elburg